MILEV

Vogel Eric

Vogel Eric (Budapest, 1907 – Szolnok, 1996)

 

Díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő. Vogel Imre néven született. Apjának, Vogel Izidornak szobafestő-mázoló vállalkozása volt, és szerette volna, ha a fia tovább viszi a családi hagyományt, de Vogel Eric inkább a művészet felé fordult, Fényes Adolfnál és Hermann Lipótnál tanult festészetet. Ezután a bécsi Iparművészeti Főiskolán belsőépítészeti tanulmányokat folytatott. Az Eric művésznevet Kálmán Imre javasolta neki. Az 1920-as években Budapesten és Bécsben is dolgozott. A Fővárosi Operettszínháznak, a Fővárosi Művész Színháznak, valamint a Magyar Színháznak készített díszlet- és jelmezterveivel alapozta meg a hírnevét. Kapcsolatba került a kor sok szórakoztató, zenés-színházi alkotóművészével, gyakran készített terveket revüknek, kabaréknak, mulatóknak. A Színházi Élet című lap munkatársa volt. 1944 és 1948 között Bukarestben élt, és a Scînteia című lapnak dolgozott. Ezután alapító tagja volt a József Attila Színháznak és a Vidám Színpadnak is. 1987-ben a Vigadó Galériában életműkiállítása volt. Az 1990-es években rövid ideig a gödöllői Madách Imre Szakközépiskola textilszakán oktatott. Vidéki színházak, cirkuszok mellett dolgozott berlini és párizsi színházak számára is, miközben rajzaival és festményeivel számos külföldi és vidéki tárlaton is szerepelt. Legtöbbször – hét alkalommal – a Csárdáskirálynő előadáshoz tervezett a díszleteket és jelmezeket.

Vogel Eric felesége adományozott a Múzeum számára azt a három grafikát, amit a művész a munkaszolgálat alatt készített 1943-ban Szentkirályszabadján.

 

Forrás: Magyar Színháztörténeti Lexikon; Turnai Tímea: Vogel Eric. Párizsa. (https://oszmi.hu/index.php/component/content/article/2-features/777-vogel-eric-parizsa-honap-mutargya-junius-2018); Molnár Gál Péter: Eric. 168óra 1996(8)42.

Művei a gyűjteményben: