MILEV

Murányi Gyula

92.5.1a.JPG

Önarckép plakett

Murányi Gyula (Budapest, 1881 – Budapest, 1920)

Szobrász, éremművész. Murányi Ármin ügyvéd, író és Sorer Szidónia fia. Budapesten az Iparművészeti Iskolában tanult, majd Párizsban Jean Paul Laurensnál a Julian Akadémián és az Ecole des Beaux-Arts-on. Bécsben Karl Kundmannál képezte tovább magát, Magyarországon Ligeti Miklós és Telcs Ede voltak a mesterei. 1906-tól érmék, plakettek készítése vált a főprofiljává: olyan hírességeket mintázott meg, mint Heinrich Heine, Joseph Haydn, vagy Mikszáth Kálmán. Egyik leghíresebb műve a Nógrád vármegye megrendelésére készített Kupaktanács című szobra. 1913-ban hozta létre legnagyobb szabású művét, a budai Galilei-páholy monumentális kapudíszét. Késői alkotói korszakában szecessziós és szimbolista stílusú érmeket is készített. Legutolsó műve, a Szerelem című alkotása a Műcsarnok téli tárlatán szerepelt. Bár mindössze másfél évtizedig alkotott, így is a legjelentősebb magyar éremművészek között tartják számon. 1920-ban, 39 évesen hosszas betegség után hunyt el. Érmeinek és plakettjeinek acélverőtűit a Numizmatikai Társaságra hagyta, hogy a segítségükkel vert érmek és plakettek jövedelméből fiatal éremszobrászokat támogassanak.

Számos plakettje található a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében, például Ágai Adolfról, vagy Kunos Ignácról. Több olyan plakettjét is őrzi a gyűjtemény, amely valamilyen eseménynek, kiállításnak állít emléket, mint például a Borászati és Pincegazdasági Gépek Kiállítás emlékplakettje. Kiváló portrékészítői képessége hozzátartozóiról, barátairól készült művein is tapintható, ilyen például a Múzeumban őrzött, édesanyjáról készült szobor. Korai szobraira a természethű másolás a jellemző (például az Öregasszony és az Imádkozó nő a Múzeum gyűjteményéből).

Forrás: www.kieselbach.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Révai Nagy Lexikon, Magyar Zsidó Lexikon; Gosztonyi József: Kiegészítés a Huszár-Procopius éremkatalógushoz. Érem 1992(48)2.; Murányi Gyula meghalt. Pesti Napló 1920(71)46.

Művei a gyűjteményben: