MILEV

Zilzer Antal

Zilzer Antal (Pest, 1861- Budapest, 1921)

Festő. Tanulmányait a budapesti Mintarajziskolában kezdte, majd Münchenben folytatta, ahol Miksa bajor herceg arcképével aranyérmet nyert. Ezután Párizsban és Londonban is járt tanulmányúton. 1892-től Budapesten élt. Főleg arcképeket és tájképeket festett. Az 1896-os millenniumi kiállításon három munkájával is szerepelt, két tájképet és Ibsen arcképét állította ki. Erdei magány és Erdei idill képeit I. Ferenc József vásárolta meg.  Rendszeres kiállító volt a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban. Számos híres ember arcképét megfestette, például Baross Gáborét, Wahrman Mórét, vagy Hunfalvy Pálét. A magyar kultúra nagyjainak arcképei közül Munkácsy Mihályról és Jókai Mórról készült arcképe vált híressé. Sajnálatos módon 1907-ban megvakult, ezután rossz anyagi helyzetbe került, és pályatársai jóindulatára volt utalva. Lánya, Zilzer Hajnalka szobrászművész lett.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében is portrék találhatók meg tőle. Makai Emil, költő, újságíró olajportréja a Magyar Rabbiképző Zsidó Egyetem ajándékaként került a Múzeumba. Bloch Mózes rabbi arcképét Kovács Róbert ajándékozta a gyűjteménynek 1933-ban, de Hirschler Ignác szemészorvosról készült portréját is a Múzeum őrzi. Ezen kívül egy ismeretlen női és férfi portréja van a gyűjteményben, illetve Az aggok házának ápoltjai című arcképtanulmányai, amely a Pesti Chevra Kadisa ajándékaként került hozzánk 1910-ben.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; Tolnai Új Világlexikon; Művészeti Lexikon; A vak festő. Pesti Napló. 1913 (64)262; Dr. Szabó Géza: Zilzer Antal. Múlt és Jövő 1918(8)

Művei a gyűjteményben: