MILEV

Pólya Tibor

Pólya Tibor (Szolnok, 1886 – Budapest, 1937)

Festő, grafikus. Budapesten, Szolnokon és Párizsban tanult, de alapvetően autodidakta művésznek mondható. Első mestere Szolnokon Hegedűs László volt. 1912 és 1919 között a kecskeméti művésztelep tagja volt. Rendszeresen állított ki az Ernst Múzeumban, 1929-ben gyűjteményes kiállítása volt a Fészek Klubban. Kétszer is járt Amerikában: az 1920-as években, a Kossuth szobor leleplezésére Amerikába utazó küldöttség útjáról albumot is készített. Az 1930-as években a szolnoki művésztelepen élt, melynek egyik vezetője volt. Egyszerre volt rajzoló, illusztrátor, karikatúrista, festő, rendkívül termékeny alkotó. Az Est Lapok munkatársa volt, de számos külföldi folyóiratnak is rajzolt. Több magyar író, például Krúdy Gyula és Karinthy Ferenc műveit illusztrálta. Ezen kívül könyvcímlapokat és plakátokat is tervezett. Több magyar és külföldi híresség portréját is megfestette, mint például Horthy Miklósét, vagy Frederick Grant Banting professzorét, aki az inzulin egyik feltalálója volt. Herman Lipót szerint művei kétfelé oszthatóak: egyrészt a természet, a valóság után készült tájképeket, rajzokat, karikatúrákat, enteriőröket, arcképeket készített, másrészt fantázia után készült plakátokat, illusztrációkat, falusi zsánerképeket. A Magyar Újságrajzoló Művészek Egyesületének elnöke, a Szinnyei Társaságnak tagja volt.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban Kaczér Vilmosról festett arcképe található meg, mely ajándékozás útján került a gyűjteménybe. A Múzeum tulajdonában lévő másik képe egy imádkozó zsidót ábrázol. Ez utóbbi a MIOI KSZB ajándéka volt 1951-ben.

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon; Magyar Feltámadás Lexikona; Hermán Lipót: Pólya Tibor (1886—1937). Magyar Művészet 1938(14)

Művei a gyűjteményben: