MILEV

Gedő Lipót

65_1403.jpg

Önarckép

Gedő Lipót (Túrkeve, 1887 – New York, 1952)

Festő, grafikus. A Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly tanítványa volt, majd Münchenben tanult. Első gyűjteményes kiállítása 1914-ben volt Budapesten a Művészházban. 1914 és 1916 között a Prager Tageblatt munkatársa volt, 1915-ben kiállítása nyílt Prágában. Később, mint népszerű karikatúrista és újságrajzoló dolgozott Bécsben és Berlinben. 1927-ben visszatért Magyarországra, ezután aktív tagja lett a magyar művész életnek, a Japán kávéház asztaltársaságának is tagja volt. Állandó rajzolóként dolgozott a Simplicissimus, a Jugend, a Lustige Blätter, valamint a Weltkunst című külföldi, és jóformán valamennyi magyar illusztrált lapnál. (pl: Ojság, Lantos, Magazin, Bolond Istók, Fidibusz, Borsszem Jankó, Figaró, Újság, Színházi Élet.) Magyar műgyűjtők és bibliofilek címmel karikatúraalbuma jelent meg 1931-ben. Másik népszerű karikatúraalbuma a 100 színész címet viseli, amit Gellért Lajossal együtt alkotott. 1934-ben elnyerte a Szinyei Társaság grafikai díját. Janiból Jonny című 1936-ban megjelent ifjúsági regényét maga illusztrálta. 1938-ban végleg elhagyta az országot: először Párizsba, majd New Yorkba ment. Míg itthon elsősorban mint grafikus vált ismertté, New Yorkban portréfestőként került be a köztudatba.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Gedő Lipót Bródy Henrik prágai főrabbit ábrázoló képét őrzi, amely a művész ajándékaként került hozzánk 1921-ben. A 15. századi magyarországi zsidó prefektust, Mendel Jakabot ábrázoló képet Gedő a Múzeum megrendelésére festette 1914-ben. Ezen kívül két önarcképe van a gyűjteményben, melyek a Központi Szociális bizottság ajándékai voltak 1951-ből (az egyik egy szénrajz, a másik egy akvarell, mindkettő az 1920-as években készült).

 

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon; www.kieselbach.hu; Kertainé Friedrich Klára: Megemlékezés Gedő Lipótról. Művészet 1969 (10)3)

Művei a gyűjteményben: 

Kiállítások: 

ARC-KÉP-MÁS