MILEV

Czigány Dezső

Czigány Dezső (Budapest, 1883 – Budapest, 1837)

 

Festő. Szegény zsidó családból származott, édesapja Wimmer Ignác bádogosmester, édesanyja Pfeiffer Regina. Testvérével együtt magyarosították nevüket Czigányra. Először a müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult, majd 1900-tól Hollósy Simon növendéke volt Nagybányán. A Műcsarnokban 1902-ben állított ki először. 1904-ben Párizsban Jean Paul Laurensnél és a Julian Akadémián folytatott tanulmányokat, itt nagy hatást gyakorolt művészetére az impresszionizmus. 1906-ban Ferenczy Károly tanítványa lett a Mintarajziskolában. Újító és a múlttal szakítani akaró művészeti szándék vezérelte, több modern művészeti kezdeményezésben részt vett: kiállított a MIÉNK tárlatain, 1911-től pedig a Nyolcak művészcsoport tagja volt. Számos portrét és önarcképet festett, 1909-ben készült a korában nagy felháborodást keltett Zöldhajú önarcképe. Akárcsak művésztársa, Berény Róbert, jól ismerte a kortárs zenét, például Weiner Leó és Bartók Béla munkásságát, gordonkázott is. Szoros kapcsolatban állt Ady Endrével, akinek portréját többször is megfestette, illetve Ady hatására tért át 1907-ben a református hitre. A húszas évek elején szabadiskolákban tanított, 1924-ban a KÚT tagja lett. 1925-1930 között Párizsban és Dél-Franciaországban élt. 1927-ben gyűjteményes kiállítást rendezett Budapesten, Székely Aladár fotóművész Váci utcai műtermében. 1928-ban szerepelt a Velencei Biennálén. 1937-ben meggyilkolta lányát, unokáját és harmadik feleségét, majd önmagával is végzett.

 

Két alkotása található a Múzeum gyűjteményében: az egyik dr. Benedikt Henrik arcképe 1909-ből, melyet Özv. Dr. Benedikt Henrikné ajándékozott a gyűjteménynek 1937-ben. A másik egy Óbudai részlet című akvarell, melyet Czigány még Wimmer Dezsőként szignált.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; www.artportal.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Rockenbauer Zoltán A hetedik te magad légy! Múlt és Jövő, 2016(27)2.

Művei a gyűjteményben: