MILEV

Bolmányi Ferenc

Bolmányi Ferenc (Léva, 1904 – Budapest,1990)

 

Festő, szobrász. Apja, Weisz Sándor fényképész volt. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mesterei Róna József és Magyar-Mannheimer Gusztáv voltak. Már pályája elején elismert portréfestő volt, és sok megrendelést kapott. Tanulmányutat tett Dalmáciában és Olaszországban. 1926-ban Békéscsabán, a Munkácsy Múzeumban volt az első egyéni kiállítása. Ezt követően tárlatai nyíltak a Nemzeti Szalonban, a Frankel Szalonban és a Tamás Galériában is. 1933 és 1935 között Bécsben alkotta meg a Fényváros című ciklusát, melyben fénnyel körülölelt, gigantikus, utópisztikus városokat festett. 1936-tól Szentendrén dolgozott. 1944-ben deportáló vonata Budapest körülzárása miatt már nem tudott elindulni, így elkerülte a deportálást. 1945-ben Nagymaroson megbízták egy művészeti iskola vezetésével. Az ebben az időben készült műveire az expresszionizmus jellemző, ekkor festette a vásári hangulatot idéző Robin úr és társulata című sorozatot is. Az 1950-es években a művészeti élet perifériájára került, 1958-as Műcsarnokba készült kiállítását nem sokkal a megnyitó előtt felsőbb utasításra elhalasztották és ezután sem nyílhatott meg. A következő évben a Fényes Adolf teremben nyílhatott újra tárlata. Ezután számos helyen kiállított: az Iparművészeti Múzeumban (1967), az Ernst Múzeumban (1973,1984), valamint több budapesti galériában is. Az 1950-es évek végétől figurális műveket alkotott, amelyek átmenetet képeztek a 1960-as évek nonfiguratív festményeihez, az általa kozmikusnak nevezett alkotásokhoz. Pályája második felében foglalkozott gobelintervezéssel, és üvegablakokat is tervezett. Munkásságáért a Munka Érdemrend Arany Fokozatát és Érdemes Művész kitüntetést kapott.

 

A Múzeum gyűjteményében négy műve található. Egy szén- és egy ceruzarajza Engel bácsi címen a művész ajánlásával 1940-ből, illetve két női portré.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; www.artportal.hu; Basics Beatrix: Két festő – két gyűjtemény – Bolmányi Ferenc és Jankay Tibor. MúzeumCafé 2014 (8)40.

Művei a gyűjteményben: