MILEV

Gombos Lilly

ltsz_nk_GombosLilyszemüvegesönarckép.jpg

Szemüveges önarckép

Gombos (Székely) Lilly (Újpest, 1887 – Párizs, 1973)

Festő. Újpesten született Sonnenfeld Amália néven, nővére a szobrászművész Földes Lenke. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán, illetve Párizsban végezte festőtanulmányait. Az 1910-es évek elején a kecskeméti művésztelepen dolgozott, mestere Iványi Grünwald Béla volt. Rendszeresen kiállított a Műcsarnokban 1912-től, 1932-ben a Nemzeti Szalonban gyűjteményes kiállítása volt. Hosszan élt Párizsban, ahol több nagysikerű kiállítása volt, például a Sálon Francalsban, a La Jcune Parque-ban és a Sálon de Independant-ban, majd 1936-ban a Galerie Carmineben. Ez utóbbi tárlatról a híres francia esztéta Louis Vauxcelles is írt. Leginkább tájképeket és csendéleteket festett. Külföldön jobban elismerték, mint itthon, képeinek nagy része külföldön kelt el. Erről és művészetének céljáról 1937-ben így nyilatkozott „Portréimban az emberi lélekmélységeit akarom megörökíteni, és ha ezt sikerül elérnem, megelégedett leszek önmagámmal. Hiúsági kérdések nem bántanak, és nem fáj, ha itthon kevesebb elismerésben van részem, mint külföldön.” 1936-ban visszatért Magyarországra, ezután nem sokat tudunk róla, valószínűleg 1973-ban, Párizsban hunyt el.

A Magyarországon maradt hagyatéka a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban található, összesen ötven kép. Önarcképei mellett számos kép ábrázolja családtagjait: sógorát, Dr. Földes Istvánt és unokahúgát, Földes Sárit. Fontos darabja a hagyatéknak Gombos Lilly testvéréről, Földes Lenkéről készített portréja.

Forrás: www.kieselbach.hu; Művészeti Lexikon; Megszólalnak a magyar képzőművésznők akik világ-viszonylatban is elismert értékeink Újság 1937(12)293.; Gombos Lily. Újság 1936(12)240.

Művei a gyűjteményben: