MILEV

Maróti Géza

Maróti Géza (Barsvörösvár, 1875 – Budapest, 1941)

 

Építész, szobrász, iparművész. Eredeti vezetékneve Rintel volt. Pályáját épületszobrász-inasként kezdte, majd egy szobrászüzemben lett üzletvezető. Eközben magánúton képezte magát Budapesten és Bécsben. 1900-ban önálló művészeti vállalkozásba kezdett, ezek után pár év alatt keresett művész lett szobraival, iparművészeti alkotásaival, kiállításrendezéseivel. Számos magyar kiállítási csarnokot és pavilont tervezett nemzetközi kiállításokra, ezekből kiemelkedik a Velencei Biennáléra Györgyi Dénessel készített pavilonja 1907 és 1909 között. Az első világháborúban hadifestőként dolgozott. Számos műfajban alkotott, készített monumentális szoborkompozíciókat (Ráth György síremléke, Kacsás kút), budapesti paloták homlokzatszobrait (Gresham palota, Hitelbank). Külföldi munkái nemzetközi elismerést hoztak számára, ezek közül a legismertebbek a mexikói színház üvegkupolája és belső berendezése, a detroiti Fischer Building szobrai, a jeruzsálemi Salamon templom és a hozzá tartozó aranyedények rekonstrukciója a British Museumban. A magyar építészek azon kevesei közé tartozott, akik részévé váltak a nemzetközi szakmai közéletnek. 1931-ben tért haza Budapestre, ahol az Iparművészeti Iskola és a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának lett a tanára. Elkészítette az elsüllyedt Atlantisz fővárosának modelljét. Pályája vége felé a tervezés helyett inkább az elméleti munka foglalt el nagyobb helyet az életében. Művei a szecesszió neoromán stílusjegyeket magán hordozó irányzatát képviselik. Hagyatéka számos közgyűjteménybe került (Iparművészeti Múzeum, Kiscelli Múzeum, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészeti Múzeum). Műveiből 2002-ben rendeztek életműkiállítást az Iparművészeti Múzeumban.

Maróti Gézát nagyon érdekelték a bibliai témák, ennek egyik lenyomata a Múzeum gyűjteményében lévő, Mózest ábrázoló bronzszobor. 

 

Forrás: www.artportal.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Gerle János: "Mi vagyunk Atlantisz"-Vederemo!: Maróti Géza (1875-1941) életmű kiállítása az Iparművészeti Múzeumban. Magyar Múzeumok 2022(8)4.

Művei a gyűjteményben: