MILEV

Tyroler József

Tyroler József (Alsókubin, 1822 – Pest, 1954)

Réz- és acélmetsző. Szegény, 12 gyermekes családból származott. 1837-ben Pestre jött tanulni, eleinte a Tomola-féle műkereskedésben dolgozott. 1940-től kezdve a Der Ungar című igen népszerű lapban számos divatrajz és arckép jelent meg tőle. Ezután Perlaszka Domokos segédje lett, majd önálló nyomdát nyitott. Az 1940-es évek második felében már országszerte híres litográfus és nyomdász volt. Petőfi Sándor személyesen kérte tőle levélben, hogy kicsit módosítson a Barabás Miklós róla készült képének litográfiai verzióján, és végül ez a változat került be az első nyomtatott Petőfi összesbe. A szabadságharc ideje alatt ő metszette a Kossuth-bankókat Wachtler Fülöppel, ezért a szabadságharc leverése után néhány hónapig az Újépületben raboskodott és sok évig nem nyithatta újra az üzemét, és más munkát sem kapott. 1953-tól dolgozhatott újra, ezután sok különböző lap számára (Hölgyfutár, Délibáb stb.) dolgozott. Önálló metszetei közül Petőfiről, Kossuthról és az első magyar minisztériumról készített művei a legismertebbek. 1954-ben a nyomdáját is újranyithatta, de sokat betegeskedett, és 1854 október 26-án, mindössze 32 évesen tüdőbajban meghalt.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár számos litográfiáját őrzi, köztük például a Der Ungar számára készült divatképeket, de Kossuth Lajosról és István nádorról is találunk ábrázolásokat, illetve a már említett Petőfi Sándor ábrázolásból is van egy példány a Múzeumban.

Tyroler József kiváltságlevele, melyet Ferdinánd király udvari kancelláriájában Schiff Ferenc állított ki Bécsben, 1846-ban. (pergamen, tinta, függő ércpecsét. Az oklevél bársony kötésben, fém dobozban)

 

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon; Zsidó Lexikon; Kertai Friedrich Klára: Tyroler József. Scheiber Sándor (szerk.): Évkönyv - Magyar Izraeliták Országos Képviselete. 1980, Budapest.

Művei a gyűjteményben: