MILEV

Róna József

Róna József (Lovasberény, 1961 – Budapest, 1939)

Szobrász. Asztalos-inasként kezdte, majd egy szobrászműteremben segédkezett. Tanulmányait Pesten és a bécsi Képzőművészeti Akadémián folytatta, majd királyi ösztöndíjjal Caspar von Zumbusch mesteriskolájában tanult. 1885-ben Berlinben első nagyszabású szobrával római ösztöndíjat nyert. Köztéri műemlékeket, szobrokat, és nagyobb épületekre díszítőelemeket készített. 1890-es évektől kezdve rendszeresen nyert emlékszobor-pályázatokon, melyeken a magyar történelem nagy alakjait formázta meg. Ezek közül a legjelentősebb és a legismertebb Savoyai Jenő lovas szobra a budai várban. Ebben a műfajban jelentős alkotása Kossuth Lajos miskolci és szegedi szobra, valamint Zrínyi Miklóst ábrázoló budapesti szobra is. 1922-ben gyűjteményes kiállítása került megrendezésre a Műcsarnokban. Középületeket díszítő szobrai megtalálhatóak a Vígszínházon, az Országházon, a Széchényi és a Gellért fürdőn és még számos más reprezentatív épületen. Tagja volt a Benczúr Társaságnak, szoboröntő-műhelyt is üzemeltetett Budapesten. Külföldön is elismerték, aranyérmet nyert Antwerpenben és Párizsban, Londonban pedig a Grand Prixt. Róna József vallásos zsidóként élt, művészetében gyakran fordult bibliai témák felé.

 A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár őrzi a Zsuzsanna és a vének, Lót felsége és Józsefet és Putifárné című szobrait, utóbbiból egy kisebb vázlatot, és a nagyobb kész szobrot is. Ezt témát feldolgozó nagyméretű faszobráért állami nagy aranyérmet nyert 1910-ben. Számos arckép-plakettet is készített, ebből is a Múzeum gyűjteményében a Kramer Malkiélt ábrázoló található meg. Síremlékeket és halotti maszkokat is készített, például Kiss József költő gipsz halotti maszkját, mely Róna Józsefné ajándékozása révén került a Múzeumba 1944-ben. A neves költő szobrához készült vázlata is megtalálható a gyűjteményben. Egy hősi emlékmű egyik, Debórát ábrázoló alakjához készített szoborvázlatát is őrzi a Múzeum.

Forrás: Magyar Zsidó Lexikon, www.kieselbach.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Kunszery Gyula: Róna József szobrász ars poeticája. Új Élet (27) 10.szám

Művei a gyűjteményben: