MILEV

Erdős Lajos

Erdős Lajos (Pécs, 1897-?)

Festő, rajztanár. Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd később Bécsben és Münchenben képezte magát. 1923-ban mutatkozott be először a nagyközönség előtt képeivel a Műcsarnok Tavaszi Tárlatán, ahol később rendszeresen kiállított. 1924-ben Nagybányán alkotott, de még ebben az évben csoportos kiállítása volt a Nemzeti Szalonban Dinnyés Ferenczzel, Johan Hugóval, Lakos Alfréddal és B. Vasziv Ödönnel. 1927-ben az Andrássy úti Mentor kiállítóhelyen, később Zágrábban, Pécsett és Eszéken is bemutatta grafikáit. Tájképeket, enteriőröket, csendéleteket egyaránt festett. Festői munkássága mellett rajztanárként is dolgozott: a Verő leánynevelő intézetben, majd 1936-tól az Országos Izraelita Tanitóképző Intézetben. 1942-ben részt vett a Nemzeti Szalon Őszi Tárlatán és az OMIKE kiállításain. 1943-at követően semmi biztosat nem tudunk róla.

Bibliai jelenetek sorozatából Erdős Lajos 1943-ban saját maga adományozott a Múzeum számára. Ebből a sorozatból más, különálló művei is bekerültek a Múzeum gyűjteményébe.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; Zsidó Lexikon; Művészeti Lexikon; Iskolai értesítők - Budapest - Országos Izraelita Tanítóképző-intézet 1936,1942

Művei a gyűjteményben: