MILEV

Diener-Dénes Rudolf

64_2060.jpg

Diener-Dénes Rudolf: Önarckép

Diener Dénes Rudolf (Nyíregyháza, 1889 – Budapest, 1956)

Festő. Diener Dénes Rezső néven is alkotott. Eleinte szülővárosában, Nyíregyházán két polgárit elvégezve borbély-, nyomdász- és paszományosinasként dolgozott. 1909-ben Budapestre utazott, és az Iparrajziskolába kezdett el tanulni, később Ferenczy Károly tanítványa lett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1910-ben állította ki első képét a Művészházban. 1916-ban Bécsben képezte magát, 1917-ben az Iványi Grünwald Béla által vezetett kecskeméti művésztelepen alkotott, majd a Haris-közi szabadiskolában Rippl-Rónait Józseftől tanult. 1919-ben a Kernstok Károly vezette nyergesújfalui művésztelepen dolgozott. 1924-ben önálló kiállítása volt a bécsi Belvederében. Többször járt tanulmányúton Nyugat-Európában, de a legnagyobb hatással Franciaország volt rá, ahol 1924 és 1931 között élt. 1931-től kezdve gyakran látogatott Szentendrére, a Szentendrei Régi Művésztelep tagja lett. 1944-ben a pesti gettóba került, eközben gyermekeit keresztény művésztársai bújtattak. 1947-ben volt az utolsó egyéni kiállítása, a kialakuló új rendszer nem kedvezett neki, utolsó éveiben művészetét elhallgatták. 1949-ben Pro Arte díjjal tüntették ki hatvanadik születésnapja alkalmából. Munkássága az impresszionizmushoz és a posztimpresszionizmushoz köthető. Leginkább tájképeket, csendéleteket festett olajjal, de a pasztell- és akvarelltechnikát is gyakran használta.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében öt képe található. Már születésüktől kezdve szívesen festette meg gyermekeit, Zsófi lányát ábrázoló képét a művész ajándékozta a Múzeumnak 1946-ban. Jellegzetes csendéleteiből egy Asztali csendélet gyümölcsökkel című található a Múzeumban, a MAZSÖK letéteként. Önarcképe „a művész a műteremben” képtípus közé tartozik. Itt a művészlét fontossága domborodik ki: az alkotó elsődlegesen műtermét, művészidentitását kívánja megmutatni, alakja szinte belesimul a kép terébe. Ezenkívül egy pasztell férfiportrét, illetve egy Az unokák című ceruzarajz utáni nyomatát őrzi tőle a gyűjtemény.

 

Forrás: www.artportal.hu; www.kieselbach.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Sós Zsuzsanna: Tizenöt éve halt meg Dienes-Dénes Rudolf. Új Élet 1970 (25) 24.

Művei a gyűjteményben: