MILEV

Forrai Zoltán

Forrai Zoltán (Jelinekpuszta, 1903 – Hollandia, 1996)

Grafikus, karikaturista, fotós. Szombathelyen járt iskolába, és már diákként is megmutatkozott tehetsége. Rippl-Rónai József javaslatára döntött a művészi pálya mellett. Münchenben Hans Hoffmannál tanult, de megfordult Párizsban is. Karikaturistaként a Maggendorfer Blatter szatíralapnak dolgozott hosszú ideig. 1923-tól Budapesten élt és alkotott, és hamar népszerűvé vált egyik oldalt sem kímélő politikai karikatúrái által. A Borsszem Jankó és sok más magyar hetilap munkatársaként dolgozott. Baloldali beállítottsága és a cenzúra miatt 1938-ban az emigráció mellett döntött, és Hollandiában telepedett le. Itt az újságírás és a karikatúrarajzolás mellett fotózással kezdett foglalkozni, több albuma is megjelent. A háború alatt holland újságokban képregénysorozatot jelentetett meg „De Avonturen van Pipa” címmel, melyet később több nyelvre lefordítottak, és a háború után könyvben is kiadtak. 1948-ban egy regionális újságban egy magyar fiúról szóló karikatúrasorozatát is publikálta 'De Lotgevallen van Miklós' címen.  Forrai hosszú ideig dolgozott a Vrij Nederland nevű újságnál, ahol az írás mellett cikkeket és novellákat is illusztrált. Munkásságát itthon csupán a 1970-es évektől kezdték felfedezni, amikor Forrai egy csomag két világháború közötti karikatúráját adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak, melyből kiállítás is született. Életműkiállítása itthon (még életében) a Szombathelyi Képtárban volt 1986-ban.

Számos karikatúrát őriz tőle a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteménye, melyek Vázsonyi Vilmos és János hagyatékából, ajándékként kerültek hozzánk.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; Művészeti Lexikon; Pósfai H. János: Üdvözlet a Csillag-szigetről. Vas Népe 1975(20) 268.; Forrai Zoltán kiállítása (Szombathelyi Képtár, 1986) katalógus; https://www.lambiek.net/artists/f/forrai_zoltan.htm

Művei a gyűjteményben: