MILEV

Lesznai Anna

Lesznai Anna

(Alsókörtvélyes, 1885 - New York, 1966) Moscovitz Amáliaként született magyar költő, író, grafikus, iparművész 1885-ben született, és egy egészen különleges női életpályát futott be 1966-os, New Yorkban bekövetkezett haláláig. Gyerekként (Körtvélyesen) parasztasszonyoktól tanult hímezni, majd iparművészeti tanulmányokat folytatott Budapesten és Párizsban. Első versei, unokatestvére, Hatvany Lajos közvetítésével a Nyugatban jelentek meg. Első kötetét Ady Endre méltatta, ő pedig pár első kiadású Ady-kötet címlapját tervezte meg. Ady mellett Kaffka Margit, Balázs Béla és Lukács György is a baráti köréhez tartozott. Hímzései, illusztrációi és írói alkotásai a magyar szecesszió jegyeit viselik magukon. Kezdetben volt a kert című regényében  a századfordulótól az első világháborút követő időszakig meséli el egy magyarországi zsidó és egy dzsentri család történetét. A Nyolcak művészeti csoport külsős tagjaként 1911-ben a csoport tárlatán folklorisztikus ornamentikájú textíliákkal szerepelt. Első férje Jászi Oszkár volt, második férje Gergely Tibor festőművész. 1919-től Bécsben élt, 1939-től pedig New Yorkban. Budapesti és körtvélyesi háza ekkor is sok írónak, művésznek nyújtott otthont. A fiatal művészek pályáját is figyelemmel kísérte, többek közt József Attiláét és Radnóti Miklósét. 

Lesznai Anna világszemlélete legfontosabb kifejezőeszközének a mesét tartotta. Hagyatékában - közismert művein kívül - közel másfél száz mese, mesevázlat, ezernyi rajz, skicc maradt fent. Míg kortársai arról vitatkoztak, vajon költőként vagy képzőművészként jelentősebb-e, az utókor elsősorban meseíróként, illusztrátorként ismerhette meg – elsősorban az 1978-ban A kis pillangó utazása Lesznán és a szomszédos Tündérországban, és az 1981-ben megjelent Lesznai-Képeskönyvnek3köszönhetően.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében őrzött Mese a bútorokról és a kis fiúról című mesekönyvet Lesznai a fiának ajánlotta, és 1918-ban nyomtattálkKner Izidor könyvnyomdájában, Gyomán.A Vásár című akvarell képe Naményi Ernő ajándéka 1949-ből. Piac lovakkal és emberekkel című képén az alábbi dedikáció található: Nagymihályi "péntekek" és...születésnapok emlékére Picurnak Mali néni 1932 aug. 24.

Forrás: 

http://www.kalligramoz.eu/Kalligram/Archivum/2003/XII.-evf.-2003.-aprilis/A-koertvelyesi-Jardin-Paradise-reszletek-Lesznai-Anna-naplojabol

Török Petra régóta foglalkozik Lesznai Anna életművével és hagyatékával (doktori disszertáció és több könyv formájában is)

Művei a gyűjteményben: