MILEV

Szenes Fülöp

Szenes Fülöp (Törökszentmiklós, 1863 – Budapest, 1944)

Festő. Eredeti nevén Stern Fülöp. Tanulmányait a budapesti Mintarajziskolában kezdte, ahol Székely Bertalan és Lotz Károly tanítványa volt. Később Münchenben, Nagybányán és Párizsban tanult tovább. Első kiállítását 1893-ban rendezték a Műcsarnokban Nehéz elhatározás címmel. 1905-ben, 1909-ben és 1927-ben szerepelt kiállításokon a Nemzeti Szalonban, 1909-ben egy női arcképével jubiláris aranyérmet is nyert. Műveivel számtalan díjat nyert, Párizstól az Egyesült Államokig. Szenes Fülöp zsidóságához fűződő viszonyáról keveset tudunk, de egy 1927-es cikkben azt nyilatkozta: „Kitérni? Minek? Egy hajszállal se tudnék jobban festeni, mint így.” 1937-ben a Fészek Klubban rendezték meg 50 éves pályáját ünneplő kiállítást. Az 1940-es években az OMIKE négy képzőművészeti tárlatán is kiállított. 1944-ben idősen, betegen magára maradt és valószínűleg éhen halt, miután egyetlen lányát, aki ápolta őt, elhurcolták. Leginkább portrékat és életképeket, plein-air (pl.: Éltető napsugár, Kötő lecke), valamint bibliai témájú képeket (pl.: Sámson és Delila, Eszter, Judith) festett.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében Ribáry Gézáról, az OMIKE alapítójáról, Munkácsi Bernát nyelvészről, néprajzkutatóról, illetve Sándor Pál politikusról található meg portré Szenes Fülöptől. (Utóbbiról, aki a két világháború közötti zsidó élet jelentős személyisége volt, kettőt is).

 

Forrás: Magyar Zsidó Lexikon; www.omike.hu; S. Nagy Katalin: A holokauszt a magyar képzőművészetben 1938-1945. Múlt és Jövő 2005 (16)1.; Pataki Edit: Szenes Fülöp. 1927 (17)4.), Harsányi László: Szenes Fülöp. (https://mazsihisz.hu/vakbarat/hirek-a-zsido-vilagbol/omike/harsanyi-laszlo-zsido-muveszek-a-viharban-118-resz-szenes-fulop)

Művei a gyűjteményben: