MILEV

Magyar Mannheimer Gusztáv

65_1415.jpg
64.2357.jpg

Magyar Mannheimer Gusztáv kép

Magyar Mannheimer Gusztáv (Pest, 1859 – Budapest, 1937)

Festő, illusztrátor.  Dolgozott litográfusként, fényképészként és illusztrátorként is, mielőtt festői tanulmányait elkezdte. Bécsben Hans Makart tanítványa volt, majd 1878-tól Münchenben tanult festészetet és a rézkarctechnikát, később Benczúr Gyula Mesteriskolájában tanult. A romantikus realizmus, a naturalizmus és a Hans Makart-féle akadémikus dekorativizmus jellemezte a stílusát. Magyar Mannheimer Gusztáv a legsikeresebb zsidó származású képzőművészek közé tartozott a 19. század második felében és a századfordulón: szinte az összes fontos korabeli díjat elnyerte, Esti hangulat című képével például az állami nagy aranyérmet. Annak ellenére, hogy zsidóként élt, művészetében nem igazán jelennek meg zsidó motívumok. Az 1890-es években meglátogatta a nagybányai művésztelepet. Többször járt Olaszországban tanulmányúton. 1910-ben részt vett a Velencei Biennálén, ekkor Tavasz című képét megvásárolta a Velencei Modern Képtár. Szépirodalmi művekhez, például Bródy Sándor vagy Mikszáth Kálmán könyveihez rendszeresen készített illusztrációkat. A Szinyei Társaság egyik alapítótagja volt. Többször kiállított a Nemzeti Szalonban, a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban. Szakmai elismertségét és népszerűségét jelzi, hogy temetésekor a Munkácsy Mihály temetésekor használt lepelbe burkolták.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében lévő két kép az olaszországi utazásai során látott faenzai tájat örökítik meg. A Múzeum őrzi Női akt című képét, illetve egy olajjal festett tájképét is.

 

Forrás: www.kieselbach.hu; S. Nagy Katalin: Van-e magyar zsidó képzőművészet? Múlt és Jövő 1996(7)1.; Magyar Mannheimer Gusztáv. Múlt és Jövő 1937 (27)1.; Magyar Életrajzi Lexikon

Művei a gyűjteményben: