MILEV

Halvax Gyula

Halvax Gyula (Kaposvár, 1906 – Budapest, 1984)

Festő. Halvax Ödön bíró, ügyvéd volt az édesapja, aki baráti viszonyt ápolt Rippl-Rónai Józseffel, így ő lett Halvax Gyula első mestere. Kaposváron érettségizett, majd Rippl-Rónai József tanácsára a kecskeméti művésztelepre és a Képzőművészeti Főiskolára ment tanulni. A Főiskolán rajztanári oklevelet is szerzett, itt Rudnay Gyula volt a mestere. Korábbi mesterével is kapcsolatban maradt, és nem sokkal annak halála előtt portrét is festett Rippl-Rónai Józsefről. Olaszországi és franciaországi tanulmányútra ment, ahol leginkább pasztell arcképeket, és figurális kompozíciókat festett. Első gyűjteményes kiállítása 1931-ben volt a Nemzeti Szalonban, ezt követően pedig 1934-ben Fiumében. 1935-ben ő illusztrálta Takáts Gyula Kút című verseskötetét. Az 1930-as években több vallásos témájú képet is készített. Leginkább a Balatonnál és Somogyban festett, több évtizeden keresztül vitte vászonra a balatoni tájat. Kedvelt témái voltak az alkony, a nádas, a templomok, a domboldalak, és a Balaton vizének változása.2003-ban Siófokon emlékkiállítást rendeztek a műveiből.

Számos portrét is festett, ezek egyike található meg a Múzeum gyűjteményében. Dr. Krakovits Miklósné született Klein Aranka portréját Dr. Kádár Anna adományozta a gyűjteménynek. 

Forrás: www.kieselbach.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Matyikó Sebestyén József: A hatvanas évek Balatonja – Halvax Gyula emlékkiállítása Siófokon. Új Ember 2003(59)2841.