Skip to main content

Kayserling Jolán

Kayserling Jolán

Festő (Lengau, 1865 – Budapest, 1940) Svájcban született a híres főrabbi Kayserling Mayer és Philippson Berta lányaként. 1871-ben költöztek szüleivel Pestre. Fiatal korában porcelánfestészettel foglalkozott. Később az olajfestészetben Bihari és Glatter voltak a mesterei, majd 1902 tájt másfél évet Párizsban tanult festészetet. 1900-tól kezdve állított ki arc és interiőr képeket a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban. A Szépművészeti Múzeum régi képeiről számos másolatot készített. 1931-ben ő restaurálja a Magyar Zsidó Múzeum képeit. Több tárgyat is adományozott a Múzeumnak például apjáról Kayserling Mayerről készült portréját, illetve egy sötétkék, hímzett talit-zacskót 1933-ban, mely egykor a híres rabbi nagyapjáé Ludwig Philippsoné volt. Rövid házasságából egy fia született, akivel igen szoros kapcsolatot ápolt és élete végén betegségében is ő ápolta a festőnőt.

Leginkább portréfestészetéről híres, családtagjai mellett számos jeles zsidó személyt megfestett itthonról, és külföldről egyaránt. Ezekből a portrékból a Magyar Zsidó Múzeum birtokában is kilenc. Többek között a Múzeumban található Blau Lajos, hittudós, egyetemi tanár, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatójának, és feleségének a portréja is. Sógoráról, Neumann Edéről, a rabbiról és történészről készült portréja Weisz Ernőné Neumann Vera ajándékaként 1949-ben került be a Múzeum gyűjteményébe.

 

Forrás: Dr. Endreiné Steiner Riza: Kayserling Jolán – egy zsidó festőművésznő emlékezetére. Múlt és Jövő 1941 (31)5.; Az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat Évkönyve, 1933II. Társulati közlemények - Igazgatósági jelentés (1932. dec. 26.); www.kiselbach.hu

Művei a gyűjteményben: