Skip to main content

Gedő Lipót

Gedő Lipót

festő, grafikus (Túrkeve, 1887 – New York, 1952) A Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly tanítványa volt, majd Münchenben tanult. Első gyűjteményes kiállítása 1914-ben volt a Művészházban. 1914 és 1916 között a Prager Tageblatt munkatársa, 1915-ben kiállítása nyílt Prágában. Később, mint népszerű karikatúrista, és újságrajzoló dolgozik Bécsben, és Berlinben. 1927-ben visszatért Magyarországra, ezután aktív tagja a magyar művész életnek, a Japán kávéház asztaltársaságának tagja. Állandó rajzolója a Simplicissimus, a Jugend, a Lustige Blätter, a Weltkunst című külföldi és jóformán valamennyi magyar illusztrált lapnak. (Ojság, Lantos, Magazin, Bolond Istók, Fidibusz, Borsszem Jankó, Figaró, Újság, Színházi Élet.) Magyar műgyűjtők és bibliofilek címmel karikatúra albuma jelent meg 1931-ben. Másik népszerű karikatúra albuma a 100 színész, amit Gellért Lajossal együtt alkotott. 1934-ben elnyerte a Szinnyei Társaság grafikai díját. Janiból Jonny című 1936-ban megjelent ifjúsági regényét maga illusztrálta. 1938-ban végleg elhagyta az országot először Párizsba, majd New Yorkba ment. Itthon elsősorban, mint grafikus volt ismert, New Yorkban, mint portréfestő válik ismerté.

A Magyar Zsidó Múzeum tulajdonában lévő képek között lévő két önarcképe a Központi Szociális bizottság ajándéka 1951-ből, az egyik egy szénrajz, a másik egy akvarell festmény mindkettő az 1920-as évekből. A Mendel Jakab, a 15. századi magyarországi zsidó prefektust ábrázoló képet a Múzeum megrendelésére festette 1914-ben. Ezen kívül van egy Bródy Henrik prágai főrabbit ábrázoló kép, amely a művész ajándéka 1921-ből.

 

(Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon; www.kieselbach.hu; Kertainé Friedrich Klára: Megemlékezés Gedő Lipótról. Művészet 1969 (10)3)

Művei a gyűjteményben: 

Kiállítások: 

ARC-KÉP-MÁS