Skip to main content

Diener-Dénes Rudolf

Önarckép

Diener-Dénes Rudolf: Önarckép

Diener-Dénes Rudolf

festő (Nyíregyháza, 1889 – Budapest,1956) Diener Dénes Rezső néven is alkotott. Eleinte szülővárosában Nyíregyházán két polgári után borbély-, nyomdász- és paszományosinas volt. 1909-ben Budapestre utazott, és az Iparrajziskolába kezdett tanulni, később Ferenczy Károly tanítványa lett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1910-ben állítja ki első képét a Művészházban. 1916-ban Bécsben képzi magát. 1917-ben az Iványi Grünwald Béla által vezetett kecskeméti művésztelepen alkot, majd a Haris-közi szabadiskolában Rippl-Rónait Józseftől tanult. 1919-ben a Kerstock Károly vezette nyergesújfalui művésztelepen dolgozik. 1924-ben önálló kiállítása volt a Belvederben. Többször is járt tanulmányúton Nyugat-Európában, de a legnagyobb hatással rá 1924 és 1931 közötti franciaországi tartózkodás volt. 1931-től kezdve gyakran meglátogatja Szentendrét, a szentendrei Régi Művésztelep tagja lett. 1944-ben a pesti gettóba kerül, eközben gyermekeit keresztény művésztársai bujtatják. 1934 után számos díjban részesült, 1949-ben Pro Arte díjjal tüntették ki 60 éves születésnapja alkalmából. 1947-ben volt az utolsó egyéni kiállítása, kialakuló új rendszer nem kedvezett neki, utolsó éveiben művészetét elhallgatták. Munkássága az impresszionizmushoz, és a posztimpresszionizmushoz köthető. Leginkább tájképeket, és csendéleteket festett olajjal, de a pasztell és akvarell technikát is gyakran használta.

A Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményében öt képe található. Már születésüktől kezdve szívesen festette meg gyermekeit, Zsófi lányát ábrázoló képét maga a művész ajándékozta a Múzeumnak 1946-ban. Jellegzetes csendéleteiből egy Asztali csendélet gyümölcsökkel című található a múzeumban, MAZSÖK letétként. Ezenkívül a Múzeum tulajdonában van egy pasztell férfiportré, egy olaj önarcképe, illetve egy Az unokák című ceruzarajz utáni nyomat.

(Forrás: www.artportal.hu; www.kieselbach.hu; Magyar Életrajzi Lexikon; Sós Zsuzsanna: Tizenöt éve halt meg Dienes-Dénes Rudolf. Új Élet 1970 (25) 24.)

Művei a gyűjteményben: