Skip to main content

Pann, Abel

Tánách -Genesis album

Abel Pann

Festő, grafikus (Kreslawka, 1883 – Jeruzsálem, 1963). Az egykori Orosz Birodalom területén egy kis faluban született, apja a helyi rabbi volt. Fiatalon elhagyta otthonát és egy vilniusi grafikai műhelyben kezdett dolgozni. Több foglalkozást kipróbált: volt hivatalnok, riporter és asztalos is mielőtt elkötelezte magát a festészet mellett. Először Párizsban telepedett le, itt William-Adolphe Bouguereaux és Toulouse volt a mestere. 1919-ben olyan nagy hatást gyakorolt rá egy látogatás az akkori Palesztinában, hogy azután Jeruzsálemben telepedett le. A két világháború között Európa számos országában volt kiállítása, sokat utazott és alkotott, ünnepelt művész volt. 1925-ben Magyarországon is volt kiállítása a Nemzeti Szalonban, a tárlatot Klebelsberg Kunó miniszter nyitotta meg. Az 1930-as évek második felétől kezdve nagyrészt már Jeruzsálemben élt és alkotott. Bibliai jelenetek ábrázoló képeivel vált híressé, célja az egész Biblia illusztrálása volt. Ezeket az alkotásait a litográfia technikájával sokszorosította.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében lévő képeinek egy része pogrom-ciklusának részei, másik része bibliaillusztrációk. Az oroszországi pogromokat ábrázolja a Sie haben sie wahnsinnig gemacht című 1914-es litográfia, Die erkaltene Milch, Die Sterbende című pasztell képei, utóbbi a Braun család ajándéka 1972-ből. A Menekülők litográfiáját Abel Pann pesti kiállításán Frankel Ernő műkereskedő vásárolta a múzeumnak 1925-ben. A múzeum tulajdonában van Mózes öt könyvéből az első könyvhöz, a Genesishez készült két, színes litográfiákból álló illusztrált albuma. Az egyikben az alábbi ajánlás található: Á la grande chanteuse Sándor Erzsi, De la port de l'auteur Bud. 28. nov. 1921. A másik album valószinüleg 1924-ben készült.

 

Forrás: Egy palesztínaí zsidó festő­művész kiállítása Budapesten Abel Pann nyilatkozata Palesztina művészetéről. Új Kelet. 1925 (8)70. ; Abel Pann jeruzsálemi műtermében. Múlt és Jövő. 1937 (27); Abadi Imre: Zsidó művészek a Szentföldön. Múlt és Jövő. 1915(5); Pillanatfelvételek Abel Pann kiállításáról. Múlt és Jövő. 1926 (16)

Művei a gyűjteményben: 

Kiállítások: 

ARC-KÉP-MÁS