MILEV

Mizrah

Mizrah: Kelet

Múzeumunk Jeruzsálem irányába néző falára mizrah (kelet) táblákat” tettünk, melyek hajdan zsidó otthonok keleti falait díszítették. A Kelet a történeti múltban létezett „aranykort” és a messiási időkben bekövetkező megváltást szimbolizálja. Ennek előhírnöke ugyanaz az Elijáhu próféta lesz, aki a körülmetélésnél óvta az újszülöttet. 

64_1226.JPG

Üveg mizrah tábla. Pozsony környékén vásárolt üvegre festett mizrah (keleti irányt jelölő) tábla. A mizrahtáblák a zsinagógai előimádkozó pulton álló siviti táblák otthoni használatra készített változatai, és az otthon, egyedül imádkozóknak jelölik Jeruzsálem irányát.

64_1243.jpg

Weisz Ábrahám mizrah táblája. A székelyföldi Nagyborosnyón készítette az előimádkozó pultját díszítő siviti táblát Weisz Ábrahám. A tábla díszítése hagyományos, a zsidó szöveges hagyományra visszavezethető szimbólumokat használ. Közepén a zsinagóga frigyszekrényét idéző kapu alakban olvashatjuk azt a zsoltáridézetet, melynek kezdő szava a siviti a tárgy elnevezése is lett: „Siviti Adonáj lenegdi tamid” azaz „Az Örökkévalót mindig magam előtt tartottam”. (16. zsoltár 8. verse) A kapu fölött a négy állat alakja egy másik ismert szöveget, a Talmud Pirké Avot traktárusának egy mondatát idézi: „légy erős, mint a párduc, könnyűszárnyú, mint a sas, fürge, mint a szarvas és bátor, mint az oroszlán, mennyei atyánk, teremtőnk akaratának teljesítésében.” (Misna, Avot 5:20.). A tábla alján sorban Izrael tizenkét törzsének szimbólumai láthatóak. A siviti táblát Weisz Ábrahám 1848-ban készítette, majd a Zsidó Múzeum megnyitását követően eljuttatta a gyűjteménynek.

IMG_6764.JPG

A Riptinec-i munkaszolgálatosok által készített siviti tábla fa keretben. A keretek egyikében a 203/1, 203/2, 203/3-as század tagjainak névjegyzéke

64_1221.JPG
64_1224.JPG
Tolnaimizrach.JPG