Skip to main content

Sírfeliratok albuma

Családi síremlékek albuma: Munkácsi Bernát gyűjtése <br /><i><span>Album of family epitaphs: Bernát Munkácsi’s collections </span></i>

Sírfeliratok albuma

A zsidó családkutatásnak fontos forrásai a sírfeliratok. Mivel a zsidó temetőkben a sírhelyek „örökre” szólnak, adatokkal szolgálhatnak olyan felmenőkről is, akik még az anyakönyvezés bevezetése előtt éltek. A hagyományos sírfeliratok a családi kapcsolatokat, esetenként egyéb részleteket is megörökítettek. Genealógiai kutatásai során Munkácsi Bernát a saját kezűleg rajzolt és írt albumba gyűjtötte össze a régi bécsi, kismartoni, nyitrai, nagyváradi, pesti zsidó temetőkben nyugvó rokonok sírfeliratait.

Ávrahám Spitz és a budai foglyok kiváltása

Buda 1684-es sikertelen ostroma során a Habsburg haderő sok zsidó foglyot ejtett. A katonák ugyanis tudták, hogy a török várvédők oldalán harcoló zsidókért váltságdíjat kérhetnek. A foglyok kiváltása a zsidó közösségek fontos vallási kötelessége, még a más jótékony célra gyűjtött pénzt is felhasználhatták fogolykiváltásra. Ávrahám Spitz (1656-1741), a Munk család egyik legrégebbi ismert őse, a bécsi, majd a kismartoni zsidó közösség kiemelkedő elöljárója volt. Sírfelirata megörökíti, hogy tehetős adományozóként 1684-ben „kiváltott sok pénzen számos foglyot Buda városának foglyai közül…”.