Skip to main content

Menekülés a Kasztner-vonattal

Munk Gizi, Munk Gábor, Dr. Kahan Nisson és Gruber Irma Selfrangaban, Svájcban <br /><em>Gizella (Gizi) Munk, Gábor Munk, Dr. Kahan and Irma Gruber in Selfranga, Switzerland</em>

Menekülés a Kasztner-vonattal

A német megszállást követően a budapesti cionista szervezeteket tömörítő Segélyező és Mentőbizottság tárgyalásokat kezdett a nácikkal. Ennek eredményeként 1944 júniusában közel 1700 zsidó az ún. Kasztner-vonattal elhagyhatta az országot, és Bergen-Belsenen át Svájcba távozhattak. Egy kisebb csoport augusztusban, a többiek december elején lépték át a határt. Az akció megítélése a mai napig súlyosan ellentmondásos. Szervezőit a háború után kollaborációval vádolták meg. Az egyik főszereplőt, Kasztner Rezső (Rudolf) jogászt és újságírót később Izraelben egy szélsőjobboldali zsidó merénylő meggyilkolta.

Munk Gábor és családjának 14 tagja menekülhetett el a Kasztner-vonaton, köszönhetően egyik veje, Kahan Niszon cionista kapcsolatainak és Gábor mozgósítható vagyonának. A kép 1945 februárjában a svájci Selfrangában készült.