MILEV

Reich Jenő levelei Letters of Reich Jenő

Item

LAP1.JPG
LAP2.JPG
LEVEL3.JPG
reichlevel1.jpg
reichlevel2.jpg

Title

Reich Jenő levelei
Letters of Reich Jenő

Identifier

2019.19
XX-F-48

Creator

Reich Jenő

Description

„A kistarcsai vonat egyik foglyát Reich Jakabnak hívták. (…) Az asszony értesült, hogy férjét Kistarcsára vitték, és nhány nap múlva levelezőlapot kapott tőle. Neve és lakcíme alatt a férje keze írásával utóiratféle: »Áldott legyen a kéz, amely postára adja ezt a lapot.« Aztán – más kézírással – a következő szöveg: »Pocsolyában találtam Karácsond vasútállomáson, ezennel postára adom.« A levelezőlap szövege pedig: »Ma szerda délután van. Felraktak minket a vonatra, és megyünk. Isten áldjon, drága családom, Apa.« Nemsokára levél érkezett, vécépapírra írva, a levélíró ismét Isten áldását kéri a postázóra. »Németországba megyünk – írta Reich Jakab. – Talán újabb csoda történik, mint múlt szombaton, és visszairányítanak bennünket. Semmit sem vihettem magammal. Valahogy majd csak elviselem a sorsomat, és nem akarlak szomorítani benneteket, de úgy szeretnék veletek lenni. Drága gyerekeim, viseljétek gondját Anyának… A tehervonatról, szeretettel: Apa.« Reich Margó – törékeny, sápadt, ősz asszony – mindkét levelet és a levelezőlapot felmutatta a tárgyalóteremben. Soha többé nem kapott hírt a férjéről. Csak annyit tud, hogy utoljára Auschwitzban látták.”
In: Gideon Hausner: Ítélet Jeruzsálemben. Az Eichmann-per története. Budapest: Európa, 1984. 483-484. oldal

1944 októberében Reich Jenőt Auschwitzból átszállították Kauferingbe (Landsberg), ahol 1945 március 8-án, néhány héttel a tábor felszabadítása előtt elhunyt. 

Coverage

Hidasnémeti
Kistarcsa
Budapest

Date

1944-07-19

Provenance

Demeter Andrásné ajándéka, 1998

Subject

Deportálás

Text

1944. július 19. Szerda délutan
Reich Jenő (Jaakov)
Budapest, Izabella u. 64.
Drágáim,
Most szerda délután van, becsomagoltak és megyünk. Isten veletek drága családom, a Jó Isten legyen veletek. Ölel és csókol Aputok.
Áldott legyen az a kéz, aki ezt a lapot bedobja.
(Karácsondi állomáson dobták be, megpróbálom elküldeni, …. Feladó olvashatatlan.)

1944. július 20. Csütörtök délelőtt, Hidasnémeti
Drága szeretett anyukám és gyermekeim,
Már ledobtam egy levelezőlapot a vonatról, megpróbálok még egy levelet írni. Tagadhatatlan, egy igen hosszú útra megyünk. Segítsen meg a Jóisten, hogy örömmel találkozhassunk, hisz szombaton is történt egy csoda, most is megsegíthet a Jóisten. Nem hozhattunk magunkkal semmit, mindenünket elvettek, a hátizsákunk egy külön vagonban van, irány Németország, mi legalábbis ezt tudjuk, de lehet, hogy Kassán keresztül megyünk. A kísérők meglehetősen bánnak velünk, most szerencse nincs olyan meleg, ha tudok, úgy még írni fogok valahonnan. Nem akarlak benneteket elkeseríteni, de nagyon szeretnék még élni, és adja a Jóisten, hogy ezt el is érjük. Drága gyerekeim, vigyázzatok a drága anyukánkra, és te drága anyukám, vigyázz, a mi közös szemünk fényeire. És ha ez sikerül, akkor ezt megháláljuk a Jóistennek. Addig is szívből jövő meleg szeretettel ölel és csókol a titeket nagyon szerető aputok. Csütörtök fél tizenegy, tehervonat.
Aki ezt a levelet megtalálja, boríték és bélyeg nélkül bedobja, biztosítom, boldog lesz az egész élete!!!

Restaurálás

Ars Alba Restaurátor Bt., Fehrentheil Henriette - Schramkó Péter, 2007

Elhelyezés

ÜFJ 26

Bibliography

In: Gideon Hausner: Ítélet Jeruzsálemben. Az Eichmann-per története. Budapest: Európa, 1984. 483-484. oldal
Tárgysorsok / Objects and Fates. Budapest: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, 2017.

Tags

Citation

Reich Jenő , “Reich Jenő levelei Letters of Reich Jenő,” MILEV, accessed March 28, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/29560.

Geolocation