Üdvözletek - kapcsolatok

A képeslapok abban az időben lettek népszerűek Európában, amikor a zsidó közösségek mindennapi élménye volt a kivándorlás, otthonváltás, és az ebből fakadó otthontalanság érzése. Az országok, vagy akár földrészek között szétszakadt családok tagjai között nagy divat lett a képeslapküldés, amivel fenntarthatták a családi-baráti kapcsolatokat.

A képeslapok nem csak, nem elsősorban a levelezést szolgálták, hanem ezek voltak az első népszerű és mindenki által hozzáférhető képek, melyek zsidókat, zsidó élettapasztalatokat és érzelmeket jelenítettek meg.

A képeslapok népszerűségének csúcsán (1880-1918) merült fel a zsidó körökben először az önreprezentáció igénye; egy olyan időszakban, amikor a zsidó identitás sokszínűvé, csoportonként nagyon különbözővé vált. A zsidó közösség nem volt többé egynemű: voltak asszimilált vagy a tradícióhoz mereven ragaszkodó csoportok, vallásilag ortodoxok és reformokat követők, és nemzeti identitásuk is széles skálán mozgott a patriótáktól a cionistákig. A tömegesen kiadott képeslapok közül valamennyien megtalálhatták a világlátásukhoz leginkább illőt, melyet aztán messzire – térben és ideológiailag is messzire – postázhattak.

Kiállításunkban a képeslapokat a különböző identitások kifejezőiként mutatjuk be. Küldőik üdvözletet küldhettek saját zsidó identitásukból a többieknek; elősegítve ezzel a különbözőségből egy új egység megteremtését.

*

The postcards became popular at the time when Jewish migration was a significant phenomenon. They were the best way of keeping alive the connections between family members dispersed in different countries and continents, and to continue networking. Moreover, the postcards were pictorial representations of Jews: they were the first popular media to depict Jews as they were seen.

At the peak of the postcards’ popularity (1880-1918), they satisfied the requirements for self-representation of a very diverse Jewish constituency:the secular and traditional Jews, the orthodox and reform, the Zionists and the patriotic Jews in Europe.

Today, the picture postcards are important visual resources for research on Jewish identities. They help us to understand Jewish thinking and mentalities of the 19 century. The sections of this virtual exhibition reflect the fragmentation of that history.

 

 

 

Credits

Magyar Zsidó Levéltár - HUngarian Jewish Archives www.milev.hu