MILEV

Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon

Item

22a.jpg
4_3_4.JPG
64_626_2b_3a_small.jpg
64_626_4b_5a_small.jpg
64_626_7v_8r_small.jpg
64_626_17v_18r_small.jpg
64_626_18b_19a_small.jpg
64_626_19v_20r_small.jpg
64_626_20v_21r_small.jpg

Title

Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon
Grace after Meals prayer book
סדר ברכת המזון

Identifier

64.626

Creator

Mesulam Ziml

Description

Az imakönyvet a címlappal szemközti dedikációs oldal bejegyzése szerint Koppel ben Jirmija Broda ajándékozta jegyajándékul menyasszonyának, Gitl bat Zavel Leitersdorfnak 1750–51-ben. Gitl családja eredetileg Kismartonból, a mai Eisenstadtból származott, majd a 18. század elején Bécsbe költöztek. 1758-ban Gitl apja kiváltságlevelet kapott Mária Teréziától. A gazdag család megrendelésére több illusztrált kézirat készült, mert a gazdag zsidó családokban a könyvnyomtatás felfedezése után is szokás maradt a kéziratos, illusztrált luxus–imakönyvek használata. A mindössze huszonhét pergamenlapot tartalmazó kis imakönyvecskében tíz színes festett kép van. A könyvet Mesullam Ziml másolta és illusztrálta Polnán, 1750-51-ben. Neki más gyűjteményekből több műve is ismert, elsősorban bécsi megrendelésekre dolgozott az 1700-as évek első felében. A zsidó vallásban a nőkre három vallási parancsolat teljesítésének kötelessége hárul. A három legfontosabb női teendő a szombati gyertyák meggyújtása, a kenyérsütés során egy kis darabka tészta elégetése a jeruzsálemi szentélyre való megemlékezésként, és a rituális fürdőben való havonkénti megtisztulás. A 18. századi írásmagyarázó, a Vilnai Gaon szerint a három cselekedet kezdőbetűiből a héber „báj” szót kapjuk. Egyebek mellett ennek a három kötelességnek a teljesítése látható az imakönyvecske illusztrációin. Ezek mellett az imakönyv az étkezéshez kapcsolódó áldásokat, az étkezés utáni imát, valamint a purimi és hanukkai imádságokat tartalmazza. A hanukkai ima illusztrációja jellemző a női imakönyvekre. A férfiaknak szánt könyvekben a hanukkai ima mellett a menórát gyújtó férfi alakja szerepel, míg a női könyvekben ezen a helyen Judit látható Holofernes levágott fejével. A hagyomány szerint a gyönyörű Judit sós kecskesajttal, majd borral kínálta Holofernést, majd a lerészegedett férfi fejét levágva Judit megszabadította városát, Betuliát az ellenségtől. Judit alakját a zsidó néphagyományban a hanukkai történetben szereplő Hasmóneus családdal is összekapcsolták.

Illusztrációk: Rózsaszín, kék, sárga és arany színekkel
Illustrations: Pink, blue, yellow, and gold colors
2b: Dedikációs lap zöld alapon aranyfestésű virágokkal keretezve / Dedicatory page on green base with flowered frame containing gold paint 
3a: Címlap - Bal oldalon Mózes a botjával, jobb oldalon  Dávid a hárfával. Fent két angyal között levita az öntőkannával, lent városkép, jövőbeni Jeruzsálem.  / Title page: Moses with his staff on the left, David with harp on the right. A Levite with pitcher between two angels on the top. City panorama - apparently Jerusalem of the future - at the bottom. 
5a: Az étkező család / The family at meal
7a: Hámán fiai az akasztófán, az előtérben zsidók / Haman's sons on the gallows, Jews in the foreground
7b: Judit Holofernes fejével; balra égő menóra / Judith's with Holofernes' head; a lit menorah on the left
16b: Az orvos eret vág egy nőn / A physician cupping a woman
17b: A chala tésztájából vett darabka elégetése / Burning a piece of dough (Challah)  
18b: Nő a rituális fürdőben / Woman in ritual bath (Mikvah) 
19b: Péntek esti gyertyák meggyújtása / Lighting the Shabbath candles
21a: Esti ima elalvás előtt / Prayer before going to sleep 

Coverage

Polna, Czech Republic

Date

1750-51

Language

héber, jiddis / Hebrew and Yiddish

Provenance

Vásárlás Dr. Sós Ernőtől, 1953
Eredeti leltári száma: 5261

Text

Étkezési ima, asszonyi imák, gyertyagyújtás
Blessings connected with meals, prayers for women, and ceremony of lighting the Shabbat candles.

Elhelyezés

TAMID kiállításban

Bibliography

Scheiber Sándor: An Illuminated Birkat Ha-Mazon Manuscript And Its Copyist in: Studies in Bibliography and Booklore, Vol. 3, No. 3/4 (December, 1958), pp. 115-121
Benoschofsky Ilona, Scheiber Sándor: A Budapesti Zsidó Múzeum. Budapest: Corvina, 1985. 195. tétel
Fishof, Iris: Seder birkat ha–mazon, Grace after meals, Asztali áldás. Kísérőtanulmány a budapesti Zsidó Múzeum 64.626 jelzetű kéziratának reprint kiadásához. Budapest: Helikon, 1991.
Toronyi Zsuzsanna: Héber betűk. Dokumentumok a Magyar Zsidó Levéltárból. Budapest: Magyar Zsidó Levéltár, 2012. 9

Exhibition history

A zsidó nő (2002)

Citation

Mesulam Ziml, “Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon,” MILEV, accessed February 29, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/28541.

Item Relations

This Item dcterms:relation Item: 18. századi női imakönyv