MILEV

A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele

Item

IMGP1998.JPG

Title

A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele

Identifier

71.83

Creator

H. Neumann

Description

Bánóczy József részére
A hevra kadisák a magyarországi zsidó közösségek legrégibb és legtekintélyesebb intézményei voltak. Elsődleges feladatuk a halottak rituális eltemetése és a temető fenntartása volt, majd kiterjedt szociális ellátó–rendszert hoztak létre. A hevrák tagnyilvántartásuk, szabályzatuk, valamint az események rögzítésére díszesen írt és illusztrált hevrakönyveket készíttettek.

Az oklevél középső részén magyarul héberül és németül áll a tagfelvétel szövege melyet jobbról és balról egy egy medaillonban a Hevra Kadisa tevékenységére utaló jelenteket látjuk. Bal oldalon halottaskocsi, körülötte a kalapos férfiak gyászmenete alatta szalagon héber felirat. "Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."
Dániel 12:13
A jobb oldalon látható kép egy beteget és családját meglátogató Hevra kadisa tagot ábrázol. A kép alatt szalagon ornamentális keretben héber biblia idézet:
„Meghallgattam a te imádságodat, láttam a te könyhullatásidat, ímé én meggyógyítlak téged..”
Királyok II. 20:5
Az oklevél alsó részében a Király utcai Izraelita Kórháznak és a Pesti Izraelita Sínlők Házának litográfiája fog közre egy fakeretet utánzó medaillont, melyben az özvegynek és gyermekeinek visznek segély a Szentegylet tagjai. A kép alatt a következő idézet áll héberül:
"Nem használ a vagyon a haragnak idején; az igazság pedig kiragad a halálból."
Péld. 11:4
Az oklevél felső harmadában középen a Hevra Kadisa pecsétjén is megjelenő kézfogást ábrázoló nyomatot láthatunk, mely alatt szalagon héber szöveg áll: Kegyelem és igazság találkozott

Publisher

M. Burian

Coverage

Pest 1879.

Date

1879-12-07 / 1879-12-17

Original Format

66 x 50 cm

Citation

H. Neumann , “A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele,” MILEV, accessed June 23, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/147.