MILEV

A Pesti Concordia Isr. jótékonysági egylet oklevele Dr. Lőw Leopoldnak

Item

IMGP1974.JPG

Title

A Pesti Concordia Isr. jótékonysági egylet oklevele Dr. Lőw Leopoldnak

Identifier

HU HJA 71.37

Description

Az oklevél kétharmadában díszes növényi motívumok és szalagok kereteznek kisebb képeket, és az alsó harmadban Magyarország és Pest város címerét. Az oklevél felső részének közepén egy nagyobb medaillonban koronás férfialak ábrázolása, lába alatt szőnyeg terül el, mögötte a háttérben a Dohány utcai zsinagóga látképe. A kép keretén körben héber és német biblia idézet áll: "Minden időben szeret, a ki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." (Péld.17:17) A medaillon felett a Mózesi kőtáblák és a tetragramma. Két oldalán betegeket és özvegyeket gyámolító férfiak kalap nélkül magyaros viseletben. Mellettük a kisebb medaillonokban beteglátogatókat ábrázoló egylet tagokat és a másik oldalán pedig özvegyeknek segítséget nyújtó férfiakat látunk. Alattuk és felettük pergamen-szalagon német és héber idézetek állnak. (Jób 29:13 és Exod. 23:24 )
Az oklevél felső harmadának két oldalán német és héber szöveggel keretezett képek állnak, az egyik egy megállapodást, egyezséget megpecsételő kézfogást ábrázol, itt a férfiak kalapban vannak, míg a másikban egy szobában hosszú terített asztal mellett ülő férfiak adományt nyújtanak át egy arra rászorulónak. (Jesaia 41:6 és Zach. 7:9) Az oklevél alsó harmadában cedaka persely és egy adományt osztó kéz ábrája áll.

Publisher

Winter Sámuel Lithográfiai Intézete

Coverage

Pest 1863

Date

1863. január 3.

Language

héber, német

Source

Hungarian Jewish Archives

Rights

Hungarian Jewish Archives

Original Format

60.5 x 46.5 cm

Citation

“A Pesti Concordia Isr. jótékonysági egylet oklevele Dr. Lőw Leopoldnak,” MILEV, accessed June 14, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/159.