MILEV

A Concordia Budapesti Jótékonysági egyelet dísztagsági oklevele

Item

IMGP1984.JPG

Title

A Concordia Budapesti Jótékonysági egyelet dísztagsági oklevele

Identifier

71.45

Creator

Birkholz G.

Description

Goldziher Ignác részére

A díszoklevél keretét hármas boltív adja, a középső boltív alatt Mózes képe a kettős kőtáblával, fejéből "szarvként" sugárzó fény árad. Feje felett a tetragramma, alatta latin felirat: Az egyetértés a kis dolgokat növeli. A kép alatt héber betűkkel egy biblia idézet áll: "Minden időben szeret, a ki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." ( Péld.17:17)
Az oklevél bal oldalán lévő boltív alatt az oklevél szövege áll magyarul, jobb oldalán pedig németül. A magyar szövegrész felett szárnyas puttók tartják a magyar középcímert. (A címer hátterében a társországok címerei fel vannak cserélve az eredetihez képest) A német felirat felett is angyalok tartanak egy Budapest város címert.
Az alsó harmadban négy kerek medaillonban Beneficientia, Justitia, Concordia, Fraternitas képei, körülöttük szárnyas angyalok. A medaillonok között bibliai idézetek magyarul, héberül és németül. ( Zak.7:9 és Ézs. 41:6)

Publisher

Posner Károly Lajos Kőnyomdája

Coverage

Budapest 1877.

Date

1877. február 17.

Provenance

Zsidó Gimnázium Barátainak Egyesülete ajándéka, 1933. Eredeti leltári száma: 2170/c

Original Format

68.5 x 53 cm

Citation

Birkholz G., “A Concordia Budapesti Jótékonysági egyelet dísztagsági oklevele,” MILEV, accessed April 21, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/158.