MILEV

Köszönőlevél

Item

2020_17_2.jpg
2020_17_1.jpg
2020_17_4.jpg
2020_17_3.jpg

Title

Köszönőlevél

Identifier

2020.17

Description

A szombathelyi börtönben tiltott határátlépés miatt fogva tartott zsidó foglyok köszönőlevele Horovitz József szombathelyi rabbinak

Coverage

Szombathely

Date

1949-11-26

Original Format

összehajtott papírra tintával, kézírással írt levél

Text

Atyai kedves Főtisztelendő Urunk!

Bármennyi legyen is a saját gondunk, bajunk és szenvedésünk, a szívünkben a gondjaink között az első helyet a mi kedves főrabbink egészségi állapota foglalja el. Az a sok lelkipásztori, testvéri és atyai szeretet és gondoskodás, amely a kedves lényéből és érző zsidó szívéből felénk áradt, mély nyomokat hagyott a mi sebzett szívünkben és lelkünkben. Szent Bibliánk évezredes soraival és hozzánk intézett saját, jóságos szavaival ugyanúgy, mint gondoskodó tetteivel, mindent megtett, ami a mi hangulatunk javítására, sebünk gyógyítására, csökkenő életösztönünk fenntartására elkövethető volt.

Úgy, ahogyan az Örökkévaló Ábrahám ősapánkat, a korának emelkedésével megáldotta minden jóval és az összes jótulajdonságokkal, ugyanúgy fordult a mi Istenünk kegye és igazságossága a mi főrabbink felé is az addigi jóságos és jámbor élete őszén. Isten áldása fogja kísérni összes híveinek háláját és szeretetét.

Bizton reméljük, hogy kedves főrabbinkat illető gondolataink, fohászaink és imáink Isteni meghallgatást találnak. Mindannyiunk leghőbb kívánsága, hogy mire ezen soraink szeretett főrabbi Urunk kezeihez jutnak, már túl legyen a sikeres operáción és útban a teljes felépülés felé. Az a legelső kérésünk Istenünkhez, hogy mielőbb és teljes egészségben újra körünkben üdvözölhessük, szerethessük és jóságos meleg zsidó tekintete és mosolya melegében sütkérezhessünk.

Adjon a Mindenható, hosszú egészséges életet, szép pátriárka kort, a mi szeretett Főtisztelendő Urunknak családja körében, örömben, nyugalomban, félelem nélküli gondtalanságban és jó egészségben. Nincsen a földön olyan jámbor és istenfélő Cádik, aki inkább érdemelné meg a fohászaink szerezte boldogságot.

Szeretettel kívánnak minden jót és nagyon várják szeretett lelkiatyjukat

Szerető és hálás hívei:
Szhely, 1949.XI.26.

Elhelyezés

ÜFB 35

Citation

“Köszönőlevél,” MILEV, accessed April 19, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/36578.