MILEV

Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon

Item

22a.jpg
4_3_4.JPG
64_626_2b_3a_small.jpg
64_626_4b_5a_small.jpg
64_626_7v_8r_small.jpg
64_626_17v_18r_small.jpg
64_626_18b_19a_small.jpg
64_626_19v_20r_small.jpg
64_626_20v_21r_small.jpg

Title

Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon
Grace after Meals prayer book
סדר ברכת המזון

Identifier

64.626

Creator

Mesulam Ziml

Description

Az imakönyvet a címlappal szemközti dedikációs oldal bejegyzése szerint Koppel ben Jirmija Broda ajándékozta jegyajándékul menyasszonyának, Gitl bat Zavel Leitersdorfnak 1750–51-ben. Gitl családja eredetileg Kismartonból, a mai Eisenstadtból származott, majd a 18. század elején Bécsbe költöztek. 1758-ban Gitl apja kiváltságlevelet kapott Mária Teréziától. A gazdag család megrendelésére több illusztrált kézirat készült, mert a gazdag zsidó családokban a könyvnyomtatás felfedezése után is szokás maradt a kéziratos, illusztrált luxus–imakönyvek használata. A mindössze huszonhét pergamenlapot tartalmazó kis imakönyvecskében tíz színes festett kép van. A könyvet Mesullam Ziml másolta és illusztrálta Polnán, 1750-51-ben. Neki más gyűjteményekből több műve is ismert, elsősorban bécsi megrendelésekre dolgozott az 1700-as évek első felében. A zsidó vallásban a nőkre három vallási parancsolat teljesítésének kötelessége hárul. A három legfontosabb női teendő a szombati gyertyák meggyújtása, a kenyérsütés során egy kis darabka tészta elégetése a jeruzsálemi szentélyre való megemlékezésként, és a rituális fürdőben való havonkénti megtisztulás. A 18. századi írásmagyarázó, a Vilnai Gaon szerint a három cselekedet kezdőbetűiből a héber „báj” szót kapjuk. Egyebek mellett ennek a három kötelességnek a teljesítése látható az imakönyvecske illusztrációin. Ezek mellett az imakönyv az étkezéshez kapcsolódó áldásokat, az étkezés utáni imát, valamint a purimi és hanukkai imádságokat tartalmazza. A hanukkai ima illusztrációja jellemző a női imakönyvekre. A férfiaknak szánt könyvekben a hanukkai ima mellett a menórát gyújtó férfi alakja szerepel, míg a női könyvekben ezen a helyen Judit látható Holofernes levágott fejével. A hagyomány szerint a gyönyörű Judit sós kecskesajttal, majd borral kínálta Holofernést, majd a lerészegedett férfi fejét levágva Judit megszabadította városát, Betuliát az ellenségtől. Judit alakját a zsidó néphagyományban a hanukkai történetben szereplő Hasmóneus családdal is összekapcsolták.

Illusztrációk: Rózsaszín, kék, sárga és arany színekkel
Illustrations: Pink, blue, yellow, and gold colors
2b: Dedikációs lap zöld alapon aranyfestésű virágokkal keretezve / Dedicatory page on green base with flowered frame containing gold paint 
3a: Címlap - Bal oldalon Mózes a botjával, jobb oldalon  Dávid a hárfával. Fent két angyal között levita az öntőkannával, lent városkép, jövőbeni Jeruzsálem.  / Title page: Moses with his staff on the left, David with harp on the right. A Levite with pitcher between two angels on the top. City panorama - apparently Jerusalem of the future - at the bottom. 
5a: Az étkező család / The family at meal
7a: Hámán fiai az akasztófán, az előtérben zsidók / Haman's sons on the gallows, Jews in the foreground
7b: Judit Holofernes fejével; balra égő menóra / Judith's with Holofernes' head; a lit menorah on the left
16b: Az orvos eret vág egy nőn / A physician cupping a woman
17b: A chala tésztájából vett darabka elégetése / Burning a piece of dough (Challah)  
18b: Nő a rituális fürdőben / Woman in ritual bath (Mikvah) 
19b: Péntek esti gyertyák meggyújtása / Lighting the Shabbath candles
21a: Esti ima elalvás előtt / Prayer before going to sleep 

Coverage

Polna, Czech Republic

Date

1750-51

Language

héber, jiddis / Hebrew and Yiddish

Provenance

Vásárlás Dr. Sós Ernőtől, 1953
Eredeti leltári száma: 5261

Text

Étkezési ima, asszonyi imák, gyertyagyújtás
Blessings connected with meals, prayers for women, and ceremony of lighting the Shabbat candles.

Elhelyezés

Állandó kiállításban

High resolution picture

Rendelhető

Bibliography

Scheiber Sándor: An Illuminated Birkat Ha-Mazon Manuscript And Its Copyist in: Studies in Bibliography and Booklore, Vol. 3, No. 3/4 (December, 1958), pp. 115-121
Benoschofsky Ilona, Scheiber Sándor: A Budapesti Zsidó Múzeum. Budapest: Corvina, 1985. 195. tétel
Fishof, Iris: Seder birkat ha–mazon, Grace after meals, Asztali áldás. Kísérőtanulmány a budapesti Zsidó Múzeum 64.626 jelzetű kéziratának reprint kiadásához. Budapest: Helikon, 1991.
Toronyi Zsuzsanna: Héber betűk. Dokumentumok a Magyar Zsidó Levéltárból. Budapest: Magyar Zsidó Levéltár, 2012. 9

Exhibition history

Állandó kiállítás (1984-2016)
A zsidó nő (2002)
Tamid: [mindig, ismétlődően visszatérően, állandóan] (2017-állandó)

Citation

Mesulam Ziml, “Étkezés utáni imakönyv - Birkát hámázon,” MILEV, accessed March 28, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/28541.

Item Relations

This Item dcterms:relation Item: 18. századi női imakönyv