Díszoklevél a Magyar Izraelita Kézmű és fölművelési Egyletnek

Dublin Core

Title

Díszoklevél a Magyar Izraelita Kézmű és fölművelési Egyletnek

Identifier

90.27

Description

A borító kemény bőrkötéses mappája címlapján lévő domború fémveretek különböző ornamentális díszeket ábrázolnak a keret részén, a közepén pedig a kézműves egyletre utalok szerszámok alakjai rézből: kulcs, kalapács, ásó, fűrész. A mappa sarkait fém-dísz védi, oldalain a bőrben nyomott minta van.
Belül kék textillel borított kemény lap védi a belső lapokat. Az első oldalon egy sas képe áll, amint köröz egy sziklaszirt felett. A kép alsó sarkában az alapítás és az oklevél kiállításának dátuma áll, alatta babérkoszorú és pálmaág, rajta nemzeti színű szalag. A következő oldalon lévő képen egy fiatal fiú egy temető előtt sétál el , kezében tartja kalapját. A jobb felső sarokban egy érmében a temető belseje látszik. A kapu felett két héber szó mely egy bibliaidézetre utal: "Megelevenednek halottaid és holttesteim fölkelnek: serkenjetek föl és énekeljetek, a kik a porban lakoztok, mert harmatod az élet harmata, és visszaadja a föld az árnyakat!" (Ésaiás 26:19)
A következő képen Kern Jakab mellszobrát faragó mesterembert láthatunk. A lap felső harmadában szántóföld képe, a szöveg a jobb oldalon helyezkedik el. A következő lapon ugyanott folytatódik a szöveg, mellette kovácsműhely belsejét látjuk. Mestere mutatja kisinasnak a mesterség fortélyait. A bal alsó sarokban a MIKÉFE címere egy kőtömbön. A lap felső részében zöld tussal rajzolt tájképek állnak.
Az utolsó kézzel festett lapon egy erdőben sétáló férfi képe, alatta egy nádkeretet ábrázoló keretben egy zsidó család vacsoraasztalát látjuk, az apa fedetlen fővel ül. A szöveg alatt az egykori növedékek aláírásai.
A következő oldalakon folytatódnak az aláírások, szintén díszes keretben. A keretek sarkaiban címerek lógnak, egyiken méhkas képe, másikon Hermész mellszobra hordókon, amihez egy vasmacska van döntve. A lapok felső harmadában a magyar címer áll.

Publisher

Neuwald Illés könyvnyomda tulajdonos

Coverage

Pest

Date

1893

Document Item Type Metadata

Original Format

31,5 x 42,5 cm

Restaurálás

Ars Alba 2015

Elhelyezés

(L2_W3_11)