MILEV

Bischitz Johanna portréja

Item

72_108.jpg

Title

Bischitz Johanna portréja

Identifier

72.108

Creator

Fliesz Rezső

Description

Hevesi Bischitz Dávidné. (1827-1898) felejthetetlen alapító és tiszteletbeli tagja félszázados emberbaráti tevékenységének kegyeletes emlékéül az Országos Izr. Tanítóegyesület
Az első nő – leszámítva a szentek ábrázolását – akinek Budapesten szobrot állítottak, a Pesti Izraelita Nőegylet egyik első elnöknője, Bischitz Dávidné Fischer Johanna (1829–1898) volt. 1873–tól haláláig állt az egylet élén, mely ebben az időben építette ki rendkívül korszerű szociális ellátórendszerét, melyet mintaértékűnek tekintettek a korszakban. Az intézmények egy része (anyaotthon, népkonyha) nem–zsidók előtt is nyitva állt. A Bosznia megszállásánál megsebesült katonák ápolásáért 1879-ben Ferenc József császár koronás arany érdemkereszttel tüntette ki, és nemességet adományozott neki és családjának. Szobrát a Fővárosi Szegény Gyermekkert Egylet Akácfa u. 32-ben található épületének kapualjának jobboldali fülkéjében avatták fel 1889–ben, melyről a Vasárnapi Újság is beszámolt, fényképen is bemutatva a büsztöt. A korabeli tudósítások szerint a nőegylet elnökasszonyának kilenc évvel későbbi temetésén annyian voltak, mint előtte csak Kossuthén, s az egész város siratta.

Coverage

Pest

Date

1873

Original Format

litográfia

Physical Dimensions

37,5 x 50 cm

High resolution picture

Rendelhető

Exhibition history

A zsidó nő (2002)

Citation

Fliesz Rezső, “Bischitz Johanna portréja,” MILEV, accessed April 20, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/38477.

Geolocation