MILEV

A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele

Item

IMGP2009.JPG

Title

A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele

Identifier

91.38

Creator

Salamon Winter

Description

Heinrich Winter részére
A hevra kadisák a magyarországi zsidó közösségek legrégibb és legtekintélyesebb intézményei voltak. Elsődleges feladatuk a halottak rituális eltemetése és a temető fenntartása volt, majd kiterjedt szociális ellátó–rendszert hoztak létre. A hevrák tagnyilvántartásuk, szabályzatuk, valamint az események rögzítésére díszesen írt és illusztrált hevrakönyveket készíttettek.
A tagfelvételi oklevél felső egyharmadában három díszes medaillonban ábrázolt képek a Hevra Kadisa tevékenységeit mutatják be. Az elsőn egy temetésre igyekvő halottaskocsit láthatunk, amit kalapos férfiak gyászmenete követ. A második kép a beteget meglátogató egylet - tagokat és a beteg feleségét ábrázolják. Az utolsó medaillonban a Hevra-tagok segéllyel érkeznek az özvegyhez és gyermekeihez.
Az oklevél középső egyharmadát egy kettős kapuboltozat keretezi, melyben a boltozatok alatt németül és héberül írott tagfelvételi szöveg áll. Közöttük díszes ornamens keretben kis cedaka persely áll.
Az alsó harmadban található az Király utcai Izraelita Kórház litográfiája, előtte korabeli polgári öltözékben nők és férfiak sétálnak.

Publisher

Winter Sámuel Litográfiai Intézete, Pest

Coverage

Pest

Date

1871

Citation

Salamon Winter, “A Pesti Hevra Kadisa tagfelvételi oklevele,” MILEV, accessed May 25, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/144.

Geolocation