MILEV

Rabbiszerződés

Item

64_1674_egyben.jpg
35kicsi_nagykarolyverso.jpg

Title

Rabbiszerződés

Identifier

64.1674
HU HJA XXIV-M-9

Description

Az uradalmak gazdasági ügyeinek intézése és a kereskedelem fellendítése érdekében a földesurak számos esetben telepítettek le birtokaikon zsidókat. A Szatmár megyei Nagykároly földesura, Károlyi Sándor 1740–ben ötven telket bocsátott zsidók rendelkezésére a kastélya mellett, hogy megtelepedjenek az elnéptelenedett városban. A közösség szabadon választhatott magának rabbit, de a választást jóvá kellett hagyatniuk a helyi közigazgatás képviselőivel.
1834–ben a nagyhírű talmudtudóst, Perls Mayert hívták meg rabbinak Nagykárolyba, majd egy év múlva megyei főrabbivá is választották. Az utóbbiról művészi gonddal megírt okiratot állítottak ki, melyben felsorolják a rabbi kötelességeit és jogait. Az iratot a megye zsidó közösségeinek képviselői aláírásukkal látták el, s a szerződést a nagykárolyi zsidó közösség jóváhagyása jeléül megpecsételte. A dokumentum másik oldalán magyar nyelven megerősítik, hogy a héber szövegű szerződés Perls Mayer és a megye zsidósága között kötött szerződés, és jelzik, hogy a választáson a zsidó közösségek képviselői mellett részt vettek a megye vezető tisztviselői is. Az iratot ezen az oldalon a megye főszolgabírája írta alá és erősítette meg pecsétjével.

Perls Mayer fia, Perls Ármin Pécsett lett neológ rabbi, s jó viszonyt ápolt az Egyenlőség folyóirat főszerkesztőjével, Szabolcsi Miksával, aki 1910-ben a frissen alapított Zsidó Múzeum számára elkérte az értékes dokumentumot.

Coverage

Nagykároly, Carei (today: Romania)

Date

1835-07-26

Provenance

Szabolcsi Miksa ajándéka, 1910. Eredeti leltári száma: 125

Subject

Rabbiszerződés

Original Format

ink on paper, wax seals, handwriting, 36,5 x 52 cm

Elhelyezés

L1_W1_03

Bibliography

Weisz Miksa: Történeti és kultúrtörténeti emlékek a Magyar Zsidó Múzeumban (okiratok, kéziratok, nyomtatványok stb.) Múlt és Jövő, 1915. 288–289.

Toronyi Zsuzsanna: Héber betűk. Dokumentumok a Magyar Zsidó Levéltárból. Budapest: Magyar Zsidó Levéltár, 2012.
Tárgysorsok / Objects and Fates. Budapest: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, 2017.

Tags

Citation

“Rabbiszerződés,” MILEV, accessed March 28, 2024, https://collections.milev.hu/items/show/27444.

Geolocation